Skip to content

Veganska, glutenfria lussebullar

December 11, 2016

 

lussecollage2

Veganska och glutenfria lussebullar

  • 50 gram jäst
  • 5 dl vegetabilisk mjölk (ex havre)
  • 150 gram vegetabiliskt margarin
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 påsar saffran (1g)
  • 2 msk fiberhusk
  • Substitut för 1 ägg (jag använde No Egg)* Frivilligt
  • ca 15-17 dl glutenfri mjölmix
  • Fyllning: Jag gjorde 16 bullar med: 100 gram mandelmassa, 50 gram vegetabiliskt margarin och mandelspån (pärlsocker om man vill) och resterande som klassiska lussekatter med russin. Använd t ex mjölken att pensla bullarna med.

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken, låt det bli 37grader. Häll degvätskan över jästen och rör runt tills den har löst sig. Tillsätt socker, salt, stött saffran, “ägget”, och en del av mjölet. Blanda. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen kraftigt. När den är färdigbearbetad, täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter, gärna där det är lite varmt.

Efter 30 minuter kan du börja baka ut degen. Jag gjorde snurror med mandelmassafyllning (Kavla ut degen, bred på margarinet och riv mandelmassan på) och vanliga lussebullar. Täck bullarna med bakdukar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

När bullarna är färdigjästa, stick i russin, pensla med mjölk och strö över mandelspån och pärlsocker om önskat. Baka i ca 10 minuter på 250 grader.

lussecollage

lusse3847

 

lusse1

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: