Skip to content

Vegan Croissants

June 21, 2014

Hello! Vem vill inte baka egna croissanter? Croissanger.. Les croissants. Det här receptet är lånat från boken The Vegan Boulangerie, men jag har ändrat det lite. Det ursprungliga receptet innehåller inget salt eller socker.

Croissant2

För ca 12 croissanter: 

500 gram mjöl

50 gram (rumstempererat) +250 gram (kylskåpskallt) margarin

2,5 dl kallt vatten

2 msk cidervinäger (typ äppelcidervinäger)

1 msk socker

1/2 tsk salt

Gör såhär: 

Ugnen på 200 grader.

1. Sikta mjölet i en skål. 2. Tillsätt 50 gram av margarinet och nyp ihop med mjölet. Blanda i socker och salt. 3. Tillsätt vinägern och sedan vattnet lite i taget. Knåda tills degen är slät. Plasta in bunken och sätt in i kylen. 4. Lägg resterande 250 gram margarin (som ska vara kylt) i plastfolie alternativ bakplåtspapper. Kavla ut tills det är ca 1 cm tjockt. Ta bort folien/pappret. 5. Ta ut degen ur kylen och knåda. Kavla ut den i en rektangel dubbelt så stor som margarinet. Lägg margarinet över halva degen och vik över degen så att allt margarin är täckt. 6. Kavla ut tills det är tunt. Vik ihop båda ändar så att de möts i mitten, och vik sedan igen så att det totalt är fyra lager. Kyl i några minuter. 7. Gör om steg 6 tre gånger. 8. Dela degen i två delar. Kavla ut ena delen i en rektangel ca 20cmx50cm. Skär degen i 6 st trianglar. 9. Pensla varje triangel med lite vatten, börja med långsidan och rulla ihop dem. Upprepa med andra delen av degen. 10. Baka på bakplåtspapper i ca 20 minuter.

Tips. 250 gram av margarinet bör vara tillräckligt kallt. Mitt var för varmt och det blev väldigt kletigt. Tips 2. Baka inte för länge, då blir de för hårda 🙂 Tips 3. Har du choklad så lägg i innan du rullar ihop dem.

 

Croissants

Croissant_jam

 

Hello! Who doesn’t want to bake their own croissants? This recipe is borrowed from the book The Vegan Boulangerie (thanks! great book), but I’ve changed it a bit. The original recipe contains no salt or sugar.

For about 12 croissants:

500 g flour

50 grams (room temperature) +250 grams (refrigerator cold) margarine

250 ml cold water

2 tablespoons cider vinegar

1 tablespoon sugar

1/2 teaspoon salt

To do: 

Preheat the oven to 200 degrees.

Sift the flour into a bowl. Add 50 grams of margarine and pinch it together with the flour. Mix in sugar and salt. Add the vinegar and water a little at a time. Knead until dough is smooth. Wrap the bowl in clingfoil and put in the fridge.

Put the remaining 250 grams of margarine (which should be chilled) in plastic wrap or baking paper. Roll it out with a rolling pin until it is about 1cm thick. Remove the foil / paper.

Remove the dough from the refrigerator and knead it on floured surface. Roll it out into a rectangle twice the size that of the margarine. Add the margarine over half the dough and fold over the dough so that all margarine is covered. Roll out until it is thin. Fold both ends to meet in the middle, and then fold again so that the total number of layers is four. Cool in the fridge for a few minutes. Redo the folding and cooling step three times.

Divide the dough in two. Roll out the first bit of dough into a rectangle approximately 20cmx50cm. Cut the dough into 6 triangles. Brush each triangle with a little water and starting with the long side – roll them together. Repeat with second half of dough.

Put the croissants on an oven tray with baking paper and bake for about 20 minutes at 200 degrees celcius.

Serve with vegan margarine, jam, nutella or whatever you like!

Tip.Make sure the 250 grams of margarine is cold enough. Mine wasn’t and it got fairly messy. 2: Don’t bake the croissants for too long or they’ll go stale quickly. 3. Should you have chocolate and want chocolate croissants: Put bits of chocolate on the dough triangles before rolling them up.

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: