Skip to content

Sticky Date Pudding Style Cake With Coconut

August 10, 2012

Hi,

I came up with this recipe tonight so it’s I don’t know if it’s perfect yet. But I enjoyed eating the result! I attempted to make sticky date pudding, but since this is something I have never made before and just eaten once, it turned out more like a cake with dates. I didn’t have any brown sugar (this is what you’re supposed to use for sticky date pudding) so I used “regular” sugar. I would probably recommend brown sugar though, because it will give it a richer, more caramel like flavour, which is something you want for sticky date pudding…

This recipe is my contribution to “Månadens Sötsak” for Söta Saker.

Ingredients: 

1 cup pitted dates

1 cup flour

1/4 cup brown sugar (I used “regular” but it gives it a different taste)

1/2 cup shredded coconut

1 tsp baking soda

1/4 tsp salt

1/2 tsp cinnamon

1/4 cup oil (I used canola oil)

1/2 cup soy milk (I’m sure you could use other milk too)

1 tsp lemon juice

1 tsp vanilla extract 

Glaze:

3 tbs brown sugar (or sugar…)

2 tbs vegan margarine

1 tbs soy milk 

a little bit of vanilla extract

pinch of salt

1. Soak the dates and cut into pieces. Puré if you want.

2. C0mbine all the dry ingredients.

3. Combine all the wet ingredients including the dates.

4. Mix them together and pour into a greased pan.

5. Bake for around 30 minutes on 175 degrees.

6. Combine the ingredients for the glaze/sauce in a pot. Let it get bubbly and stir.

7. Pour over the cake. Done!

Hej hej,

Jaa…. jag skulle baka sticky date pudding, som skulle bli ett minne från England då, men det blev en sticky date… kaka istället. Mitt bidrag till Månadens Sötsak tema Reseminnen.

Jag skulle rekommendera att använda farinsocker istället för vanligt socker, det blir mer karamelligt då.

Ingredienser:

2 1/3 dl urkärnade dadlar

2 1/3 dl mjöl

1/2 – 2/3 dl farinsocker 

1 tsk bikarbonat 

1/4 tsk salt

1/4 tsk kanel

1/2 dl olja

1 dl sojamjölk (eller annan mjölk)

1 tsk citronsaft

1 tsk vaniljextrakt (eller annan smaksättare)

1 dl kokos

till glasyren:

3 msk farinsocker

2 msk margarin

1 msk sojamjölk

lite salt

lite vaniljextrakt 

1. Blötlägg dadlarna och skär sedan i bitar. Om du vill kan du mixa dem så att de blir till en puré

2. Blanda alla torra ingredienser

3. Rör samman dadlarna, olja, sojamjölk, vanilj, citronsaft

4. Blanda samman de torra ingredienserna med dadelblandningen

5. Häll över i en smord form och in i ugnen ca 30 minuter på 175 grader.

6. Värm upp alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Låt det bubbla upp lite och rör samtidigt.

7. När kakan svalnat häller du glasyren över kakan. Klart!

About these ads
2 Comments leave one →
  1. August 25, 2012 7:44 pm

    Vilken fräsch blogg du har, följer från och med nu :) Den översta bilden är superfin och kakan verkar god, kryddigt är gott :)

Trackbacks

  1. Söta minnen | Söta saker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: